+387 51 438 999 info@zelenonaruci.com

Blog

Zeleno naruči i ponešto nauči

Posted in blog, on 29 November 2015, by , 0 Comments

So je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bi barem donekle unos soli uspjeli regulirati, trebamo posegnuti za njenim zdravijim alternativama.

Natrij, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu zamijeniti sol u jelima.

  1. Cimet

Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u kolačima, inače ima mnogo veću primjenu. Cimet je odlična alternativa za so, regulira nivo šećera u krvi i snižava kolesterol, što bi bile njegove osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi i u pikantnim jelima. Na primjer, malo cimeta u meksičkim jelima s graškom dat će posebnu notu okusu, a ako bi se dodao uz kari obogatio bi svako jelo s piletinom.

  1. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima – umjesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je da se sjemenke malo proprže.

  1. Čili papričica

Topao i ljut ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući ljekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljena i prisutna u svim jelima „na žlicu“ u kojima je najbolje da izbalansiramo ukuse.

  1. Sjemenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus sjemenkama daje natrij zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

  1. Bijeli luk

Bijeli luk je izvrsna zamjena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, mnogi ga koriste uz ribu i tjesteninu gdje poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primjenu u kuhinji, a izostavite li sol u jelu i dodate samo bijeli luk osjetit ćete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

  1. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrij, pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Osim u kuhanim jelima, bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

  1. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin. Osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za so.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Your Message